Sök:

Sökresultat:

73 Uppsatser om Mansdominerade omrćden - Sida 1 av 5

Kvinnor i mansdominerade yrken : En hermeneutisk studie om hur kvinnor upplever att det Àr att arbeta i ett mansdominerat yrke

Det finns en arbetsdelning mellan könen pÄ dagens arbetsmarknad. Vissa yrken uppfattas som kvinnliga och andra som manliga. Men allt fler kvinnor arbetar idag i mansdominerade yrken. Mitt syfte med denna studie Àr att undersöka hur kvinnor upplever att det Àr att arbeta i ett mansdominerat yrke. Denna studie belyser hur kvinnor anpassar sig, vilka svÄrigheter de möter och hur de hanterar dessa.

?Lilla fruntimret rymde hemifrÄn?- En studie om kvinnors identitet i mansdominerade organisationer

En fallstudie gjord med tvÄ mansdominerade organisationer dÀr kvinnors identifiering pÄ dessa undersökd. Resultatet pÄvisar att kvinnor mycket vÀl kan identifiera sig med organisationenen, men att det finns fler hinder för kvinnor Àn mÀn, för att kÀnna sig som en del av organisationen. Detta gör att det bildas ett ojÀmnt förhÄllande mellan kvinnor och mÀn i organisationerna vertikalt. MÀnnen klÀttrar uppÄt medan kvinnorna stannar lÀngre ner. Detta beror inte till största delen pÄ organisationerna, utan pÄ samhÀllets sociala normer och vÀrderingar om kvinnligt och manligt..

NÄgra gymnasielÀrares erfarenheter av att undervisa mansdominerade yrkesgrupper - En kvalitativ studie om maskulinitet, genus och gruppgemenskap

Syftet med föreliggande studie var att genom ett genus- och gruppsykologiskt perspektiv fÄ ökad förstÄelse för vad nÄgra gymnasielÀrare i teoretiska Àmnen upplever kÀnnetecknar att undervisa mansdominerade elevgrupper. Halvstrukturerade intervjuer genomfördes med fem personer, tvÄ mÀn och tre kvinnor. MedelÄldern för intervjupersonerna var 44 Är. Resultatet visade att det fanns hierarkier i de mansdominerade elevgrupperna. Det förekom olika uttryck för maskulinitet genom exempelvis anvÀndandet av en viss jargong, hur man behandlar varandra, hur tolerant man Àr emot avvikande beteende och synen pÄ homosexualitet.

Förekomsten av sexistiska fördomar inom mansdominerade-, kvinnodominerade- respektive könsheterogena organisationer

Syftet med denna studie var att undersöka om graden av moderna sexistiska fördomar skiljer sig mellan mansdominerade-, kvinnodominerade- respektive könsheterogena organisationer. Totalt 15 organisationer inom GÀvleomrÄdet deltog i studien genom att besvara en webbenkÀt. FrÄgorna som anvÀndes för att mÀta modern sexism hÀmtades frÄn Ekehammar, Akrami och Arayas (2000) instrument; Swedish classical and modern sexism scale (SCMS). Resultatet visade att respondenter inom mansdominerade organisationer hade högre grad av moderna sexistiska fördomar Àn respondenter inom kvinnodominerade- och könsheterogena organisationer. Resultatet visade Àven att manliga respondenter hade högre grad av moderna sexistiska fördomar Àn kvinnliga respondenter.

Kvinnliga ledare bemöter svÄrförÀndrad kultur med genomslagskraft : Utmaningar för kvinnliga ledare i mansdominerade branscher med fokus pÄ estetisk och social kompetens

Det anses idag vara svÄrt för kvinnor att ta sig upp till de högt uppsatta chefspositionerna inom traditionellt mansdominerade branscher. Det beror pÄ att normen i samhÀllet innebÀr att mÀn Àr mest lÀmpade för chefspositioner. Kvinnliga ledare anses vara prÀglade av den mansdominerade kulturen som existerar och pÄstÄs bli mer osÀkra i sin roll som kvinnlig ledare. Den sociala kompetensen anses vara en utmaning för kvinnor som vill ta sig högt upp i hierarkin, dÄ det finns informella nÀtverk som kvinnorna inte har tillgÄng till samt att de typiskt feminina egenskaperna inte Àr förknippade med ledarskapsnormen. Att som kvinnlig ledare anpassa sig till den estetiska kompetensen kan underlÀtta vÀgen upp i karriÀren.Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vilka utmaningar det finns med att vara kvinnlig ledare i en traditionellt mansdominerad bransch.

Att vÀlja yrke ? kvinnor för sig, mÀn för sig

Med detta examensarbete vill jag undersöka vad ungdomar som gÄr tredje Äret pÄ gymnasiet skulle kunna tÀnka sig att arbeta med i framtiden och dÀrmed kunna se om de vÀljer könsbundna yrken. Jag vill Àven fÄ reda pÄ vad och vilka, killarna eller tjejerna, som pÄverkas mest i deras framtida yrkesval, samt fÄ veta vad eleverna har för tankar och uppfattningar kring kvinnodominerade och mansdominerade yrken. Arbetet bygger pÄ litteraturstudier och en enkÀtundersökning dÀr 72 elever deltog. Urvalet bestÄr av elever som gÄr pÄ samhÀllsvetenskapliga program i tre av Norrköpings kommunala skolor. Litteraturen som ligger till grund för examensarbetet Àr frÀmst Statens Offentliga Utredningar 2004:43 Den könsuppdelade arbetsmarknaden.

Kvinnor som entreprenörer i mansdominerade branscher

Kvinnor med makt och inflytande i nÀringslivet har i stort sett saknats i modern tid. SamhÀllets intresse för kvinnors företagande har dock ökat under Ärens lopp, eftersom dÀr finns en stor potential som inte tillvaratas. Ur tillvÀxtsynpunkt Àr det dÀrför viktigt att öka kvinnors företagande. För mÄnga kvinnor Àr val av bransch starkt pÄverkat av familjeskÀl, framförallt inom mansdominerade verksamheter. Kvinnors entreprenörskap Àr mytomspunnet.

?Hur svÄrt kan det vara?? : en studie av kvinnliga chefer i mansdominerade branscher

Studien syftar till att undersöka vad som pÄverkar kvinnors möjlighet till karriÀrutveckling i mansdominerade branscher. En induktiv studie har genomförts dÀr kvinnor i ledande positioner samt HR- chefer pÄ respektive företag har intervjuats. FrÄn det empiriska materialet formades en analysmodell. Det teoretiska arbetet inleddes sedan och mynnade ut i en modell om vad som kan pÄverka kvinnors karriÀrutveckling. Med hjÀlp av modellen analyserades det empiriska materialet.

Vuxenmobbning : Ur ett genusperspektiv pÄ fyra arbetsplatser

Mobbning pÄ arbetsplatser Àr ett vÀxande globalt problem som förekommer i alla yrkessektorer, men dÀr kartlÀggningen av fenomenet fortfarande Àr relativt bristfÀllig. Syftet med studien var att undersöka skillnader i upplevd nÀrvaro av vuxenmobbning pÄ mansdominerade respektive kvinnodominerade arbetsplatser i en svensk kontext. Ett annat syfte var att undersöka om det fanns nÄgot samband mellan upplevelsen av arbetsklimatet, utifrÄn delaktighet/medbestÀmmande och negativ kommunikation. För att undersöka detta anvÀndes ett sjÀlvskattningsformulÀr. Det anvÀnda instrumentet visade pÄ en god intern konsistens.

Kvinnliga chefers upplevelser och strategier i mansdominerade miljöer

Chefsrollen Àr en roll som fortfarande till stor del innehas av mÀn och överensstÀmmer med manliga attribut. Kvinnliga och manliga attribut stÄr ofta i motsatsförhÄllande till varandra. För kvinnliga chefer uppstÄr en rollinkongruens nÀr de övertrÀder sin könsroll genom att bli chefer. Syftet med föreliggande studie var att undersöka hur kvinnliga chefer i mansdominerade miljöer upplevde sin situation, hanterade svÄrigheter och hur de sÄg pÄ manliga och kvinnliga egenskaper och pÄ sig sjÀlva som kvinna och chef. Halvstrukturerade intervjuer genomfördes med sju kvinnliga chefer och dÀrefter gjordes en induktiv tematisk analys.

För en kreativ arbetsplats: Kvinnor + MÀn = Sant - En fallstudie av Enea Systems AB

Syftet med vÄr undersökning Àr att ge förslag pÄ vad ansvariga pÄ mansdominerade företag bör tÀnka pÄ vid utformningen av sin interna- och externa kommunikation samt hur dessa kan samverka dÄ mansdominerade företag önskar attrahera fler kvinnliga medarbetare.Vi har valt att anvÀnda oss av relevanta teorier som kopplar samman marknadskommunikation (intern- och extern kommunikation), rekrytering (att attrahera) och mÄngfald (genus). Relevanta delar av dessa teorier har anvÀnts vid analys av vÄrt empiriska material.VÄr empiri utgörs av intervjuer med sju medarbetare pÄ Enea Systems AB samt observation av Enea Systems AB under arbetsmarknadsdagar pÄ Lunds Tekniska Högskola. Slutsats: Det Àr viktigt att ha en förstÄelse för hur intern- och extern kommunikation hÀnger samman i ett system. Det som kommuniceras internt speglas Àven utÄt. Det Àr dÀrför viktigt att förstÄ hela flödet av kommunikation, som finns bÄde internt och externt för att mansdominerade företag skall lyckas attrahera fler kvinnliga medarbetare.

Kvinnlig chef i mansdominerat yrke : En kvalitativ studie om hur kvinnliga chefer i mansdominerade yrken ser pÄ sin chefsroll

Syftet med denna uppsats Àr att tolka och förstÄ hur kvinnliga chefer i mansdominerade yrken ser pÄ sin chefsroll. Uppsatsen tar reda pÄ hur de kvinnliga cheferna identifierar sig med sin chefsroll och hur de kvinnliga chefernas chefsidentitet pÄverkas av att arbeta i ett mansdominerat yrke. Tidigare forskning och teoriavsnittet ger en övergripande bild om vilka problem och hinder kvinnliga chefer stÄr inför i mansdominerade yrken. Den teoretiska referensramen bestÄr dels av genusforskning om kvinnor och kvinnliga chefer i organisationer, och dels av Erving Goffmans dramaturgiska perspektiv. Uppsatsen anvÀnder en kvalitativ forskningsmetod dÀr semistrukturerade intervjuer har genomförts med fem kvinnliga chefer för att förstÄ deras syn pÄ den egna positionen som chefer i mansdominerade yrken.Resultatet av uppsatsen presenterar en sammanfattande beskrivning av intervjupersonernas svar kopplat till teorin.

Tjena tjejer! : Kvinnliga anstÀlldas upplevelser av mansdominerade arbetsplatser.

I Sverige Àr arbetsmarknaden tydligt könssegregerad dÄ mÀn och kvinnor ofta befinner sig pÄ olika arbetsplatser samt har olika arbetsuppgifter. Detta beskrivs som ett problem ur en jÀmstÀlldhetsaspekt. Syftet med denna studie har varit att undersöka hur kvinnliga arbetstagare upplever mansdominerade arbetsplatser. Det bolag som valts ut att ingÄ i studien Àr logistik- och transportbolaget Schenker AB, division land, dÀr 93 procent av de kollektivanstÀllda Àr mÀn. Forskningsintervjun Àr vald som metod till studien dÀr sju kollektivanstÀllda tillsvidareanstÀllda valdes ut frÄn fyra olika enheter i bolaget.

Kvinnliga ledare i mansdominerade organisationer - Deras ledaregenskaper och mo?jligheterna till att utnyttja dessa

I livet sker det en socialisation gÀllande hur mÀn respektive kvinnor ska vara och vilka egenskaper respektive kön bör ha. En organisations kultur samt struktur ser vi som nÄgot som pÄverkar mÀnniskans fortsatta utveckling. Undersökningenhar dÀrmed utgÄttfrÄn socialisationens och organisationens pÄverkan pÄ kvinnliga ledare. Teori menar att de typiska manliga egenskaperna Àr normen för ledarskap, vilket skapar svÄrigheter för kvinnor att nÄ chefspositioner. UtifrÄn detta har vi genomfört en undersökningpÄfem kvinnliga ledare i mansdominerade organisationer, dÀr vi har sett till deras ledaregenskaper samt deras möjligheter till att utnyttja dessa.

Att gÄ mot strömmen. Varför flickor vÀljer mansdominerade gymnasieprogram

FÄ flickor gör ett otraditionellt val och vÀljer ett mansdominerat gymnasieprogram. Vad Àr det dÄ som fÄr dessa flickor att gÄ mot strömmen? Syftet med vÄr studie Àr att förstÄ varför flickor söker till mansdominerade gymnasieprogram. VÄrt syfte har brutits ned i fem frÄgestÀllningar rörande social bakgrund, signifikanta andra, valet till gymnasiet, gymnasieinformation och framtiden. I vÄr studie har vi anvÀnt oss av en kvalitativ metod baserad pÄ intervjuer med sju kvinnliga respondenter frÄn Ärskurs ett pÄ bygg-, el- och fordonsprogrammet.

1 NĂ€sta sida ->